Saturday, June 05, 2004

Fransk drömtydning

Black Moon



Yeti: The Giant of the 21st Century var väl knappast något jag skulle klassificera som God Kultur, så därför kör jag på med denna surrealistiska film av favoriten Louis Malle, regissören bakom världens bästa coming-to-age-movie Den Första Kärleken. Epitetet "surrealistisk" har överanvändts till den grad att den nästan förlorat sin egentliga betydelse, men här rör det sig alltså om en sant surrealistisk film, baserad i Malles egna drömmar. Min kopia av Black Moon var av tveksam kvalitét och saknade dessutom text, men det sistnämda gjorde inte så mycket eftersom det är väldigt lite dialog i filmen, den talar mer i bilder och stämningar än i ord. Det skall finnas en bra japansk DVD-utgåva av filmen, men i vanlig japansk ordning är den alldeles för dyr för undertecknads redan hårt ansträngda ekonomi.

Filmen handlar i alla fall om en ung kvinna, Lily (spelad av vackra Cathryn Harrison), som befinner sig på flykt från ett hänsynslöst krig mellan män och kvinnor. Hon bevittnar en massavrättning av kvinnor ute i skogen och lyckas med nöd och näppe undkomma med livet i behåll, bara för att sedan bli attackerad av en grupp gasmaskbeklädda kvinnor. I panik flyr hon ut i skogen, där hon ser en vacker man ridandes på en stolt svart hingst. Hon blir nyfiken och följer efter dem till ett stort hus som ligger mitt ute i skogen. Huset och området omkring är som skiljt från verkligheten och är snarare en egen värld, som agerar efter sin egen drömlika logik. I början verkar Lily känna sig malplacerad i och "utanför" detta märkliga universum, men tillslut accepterar hon den och blir del av den. Annars finns det ingen egentlig handling att tala om, utan Lily glider mest runt och bekantar sig med världens märkliga invånare.

På övervåningen finns den sängliggande och dementa gamla gumman, som kommunicerar med en gammal radio och en talande råtta. Gummans känsloliv verkar helt förvirrat, på ett oregelbundet sätt - hon kan vara god, grym, moderlig, infantil och orolig allt om vartannat. När hon blir orolig måste hon ammas av sin dotter för att lugna ner sig. Gummans dottern och son (Joe Dallesandro) är två vackra och tystlåtna människor med en närmast identisk personlighet. De driver gården tillsammans med ett dussin nakna barn, som kan dyka upp och försvinna ur tomma intet. Vidare ser Lily en enhörning som hon blir oerhört fascinerad och eggad av. Hon försöker desperat nå fram till enhörningen, men den försvinner hela tiden utom räckhåll. Både den och andra djur kan prata och blommorna skriker av smärta när Lily trampar på dem.

Trots att tempot var lågt och dialogen på ett språk jag inte förstår var den här filmen konstant fascinerande. Filmen innehåller en mängd oförglömliga bilder, mästerligt filmade av Sven Nykvist. De kanske starkaste bilderna är när Lily blir jagad av en flock vilda får, eller slutscenen som jag inte vill förstöra. Filmen har en mystisk och sensuell stämning som känns väldigt egen. En viss sagostämning kan utskönjas, jag kommer att tänka på författare som bröderna Grimm och Lewis Carroll, vilket känns bra. Att se Black Moon är lite som att stiga in i en främmande värld, vilket givetvis var idén. Vi slipper dessutom det tröttsamma "är det verklighet eller dröm?"-tjafset, vilket jag är oerhört tacksam för. Att försöka sig på någon djupare tolkning av filmen som helhet känns ganska meningslöst (såvida man inte tycker att drömtydning är det skojigaste som finns), det viktiga är hur filmens bilder och symboler påverkar oss. Skådespelet är också bra, i synnhet Cathryn Harrison gör ett oerhört bra jobb med att skådepela med ansikte och rörelser snarare än dialog. Blev dessutom lite småförälskad i henne och hennes extremt söta kinder och mun. Varmt rekommenderad film! Du är inte cool om du inte sett den!

Ny uppdatering kommer nästa gång jag har tråkigt. Det blir förmodligen den italienska Star Wars-kopian The Humanoid eller nån Zulawski om jag orkar vara seriös. Det är trevligt att alltid ha en massa intressanta osedda filmer till hands...
Vi får se om jag kanske orkar mig på att skriva nåt om nån bok eller skiva också.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home