Thursday, March 17, 2005

Asswhipping, mexican-style

Invasion of Death

Detta mexikanska brottarepos av Cardona Sr. börjar med bilder på stjärnor och solnedgångar samtidigt som en hotfull röst läser upp något som jag som icke spansk- eller holländsktalande förstår till fullo, men som hade någonting att göra med att universum är stort och vem vet vilka faror som lurar i galaxernas utkanter etc. Därefter får vi såklart se ett mystiskt ljusklot falla mot jorden. Snygga Bruden (Christa Linder) och hennes arkeolog-farsa håller på med utgrävningar i det mexikanska bergslandskapet och upptäcker mystiska hieroglyfer på en bergsvägg. Oförmögna att tolka hieroglyferna gör de det enda rätta och beger sig på trollerishow i storstaden. Där arbetar nämligen magikern, brottaren och professorn Zovek vars paranormala krafter visat sig oumbärliga i fall som detta. Efter att ha utfört ett dödsföraktande stunt med hjälp av sina fetischklädda medhjälpare antar den guldlaméklädda, barbröstade och diadembeprydda hjälten uppdraget. Efter ett otippad klädbyte till en slags Liberace-liknande outfit följder han med till fyndplatsen och tolkar hieroglyferna som ”dom tre elementen: eld, jord och vatten”, varefter han ställer sig på en bergstopp och stirrar ut med en ödestyngd och oroad blick. Hans oro är inte obefogad, snart börjar det hända märkliga saker i den mexikanska landsbygden - djur börjar attackera sina ägare och annat skumt.

På en rymdforskningsstation uppfattar Blue Demon (den efter Santo mest populära mexikanska brottarhjälten, och i mitt tycke den tuffaste!) märkliga signaler från trakterna kring utgrävningen. Jag behöver kanske inte inflika hur bisarrt det känns att se en biffig broiler i blå mask som rymdforskare. Hur som helst anar han oråd och beger sig dit tillsammans med sin comical relief-sidekick ur slapstick-skolan, en mustaschprydd tunnis som är feg och gör tokiga ansiktsminer. Väl där bryter helvetet loss! Dom döda vaknar till liv och börjar attackera inte ont anande bönder och arkeologer. Dessutom dyker det upp ett par varulvar och en vampyr! Jag har ingen aning om vad dom gör där, men jag är tacksam för att dom ämnade dyka upp.
Efter en småputtrande start med för mycket dialog tar nu filmen fart med besked: det bjuds på wrestling och tokigheter så det står härliga till! Zovec är mer den klassiska äventyrshjälten som brottas gentlemannamässigt och räddar damer i nöd, medan Blue Demon som vanligt mest ser sur ut och brottar ner alla stackars zombies och varulvar som råkar komma i hans väg. Zovek gör sin grej med bravur, men det går helt enkelt inte att konkurrera med Blue Demon. Inte ens Santo har en chans! Till slut uppdagas det att det är någon slags utomjordisk mackapär som väcker dom döda till liv. Skall Zovec och Blue Demon lyckas förstöra den i tid eller är mexikos hopp ute? Gräv rätt på den här underhållande filmen och ta reda på saken själv!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home